Een project van de 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat om grote hoeveelheden plastic uit de oceanen te vissen heeft al veel financiële steun gekregen.
Van de twee miljoen dollar die nodig is voor de testfase, is ruim de helft binnen, valt te lezen op de site The Ocean Cleanup. De geldinzamelingsactie loopt nog ruim 2 maanden.
Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie van lange drijvende armen in de vorm van een V en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Vorige maand presenteerde hij in New York de resultaten.
In 10 jaar helft plastic vuil uit oceanen
De student denkt dat hij in 2020 zijn uitvinding kan inzetten tussen Hawaï en Californië, een van de meest met plastic vervuilde plekken op zee. “Binnen 10 jaar kunnen we bijna de helft van al het plastic uit dat gebied halen”, verwacht de jonge uitvinder.
De drijvende armen zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. “Zo moeten we het gros van het plastic kunnen vangen. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe.” Daar wordt het omhoog gepompt en opgeslagen en vervolgens opgehaald door een tanker.
Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming. Inmiddels heeft hij een team van zo'n 100 mensen om zich heen.
De kosten van het systeem zijn in totaal geraamd op 317 miljoen euro, meldde de NOS eerder.
Lees ook
3D-printen uit gerecycled plastic: ondernemers zien brood in afval
Deze 3D-printer maakt iPhone-hoesjes van lege petflessen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl